KAPSAM DIŞI MESLEKLERDE USTALIK BELGESİ

Arkadaşlar biliyorsunuz! Kayseri her geçen gün büyüyen bir ilimizdir. Dünyanın en önemli 3 mutfağından biri olan Türk Mutfağı’da hızla büyüyüp gelişmektedir.Buna paralel bizler de kendimizi değiştirmek,geliştirmek zorundayız.Gastronomi; kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplindir.Tarladan başlayıp servise sunulana kadar yapılan bir hizmettir . Bizler alaylıyız fakat her zaman kendimizi geliştirmemiz gerekmektedir.

Ticari mutfak özveri isteyen, disiplin isteyen bir bölümdür.Bir sporcunun günlük iki kez sabah ve akşam antrenmanı olur.Ama bir lokantacının; sabah,öğlen,akşam günde 3 kez antrenmanı olur.Bizim mesleğimizde her an kalitede yarışmamız gerekir diye düşünüyorum.Yazık ki fiyat düştükçe kalitede düşüyor.Sonrasında ise telafisi mümkün olmayan hastalıklara yol açıyor.Tüketicilerinde bu noktada bilinçli davranması gerekiyor.

Lokantacılık dikkat isteyen, özveri gerektiren bir meslek dalıdır.Bizler bu mesleğin eğitimsiz ve Ustalık belgesi olmayan kişiler tarafından yapılmasına karşıyız. Bu  nedenle 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununun “Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmelik”  kapsamında bizde Lokanta ve Pastacılar Odası Olarak Kapsam Dışı Meslek Dallarında (Kebapçılık Pide ve Lahmacun İmalatcılığı vb.) henüz belgesini almayan üyelerimiz ve çalışanlarına yönelik yazılı ve uygulamalı sınav düzenleyip ,başarılı olanlara Ustalık Belgelerini vermekteyiz.

Bugün de; Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Naziksoy,Osman Düşüngel Mesleki Eğitim Müdürü Selçuk Erdem ve Mesleki Eğitim Öğretmeni Adem Üzücü ile Oda Başkanı Hayrettin Köse,Başkan Vekili Altan Aydemir,Oda Yönetim Kurulundan Mehmet Yelkanat,Yalçın Şahin ve Muammer Şahan'ın katılımlarıyla  yazılı sınavlarda başarılı olanlara Hacı Baba Lokantasında düzenlenen Uygulama sınavının ardından 34 kişiye Ustalık Belgeleri verildi. 15.03.2013